Thursday, October 27, 2011

Semut Bewarna-Warni




Seorang lelaki berjaya menangkap gambar yang begitu indah, iaitu gambar semut berubah warna mengikut warna makanan yang dimakannya. Bapa kepada tiga orang anak, Mohamed Babu menangkap gambar peristiwa ini selepas isterinya, Shameem, menunjukkan semut berwarna putih selepas minum tumpahan susu.


Dia melakukan eksperiment dengan meletakkan gula cair berwarna dan melihat semut itu berubah warna dibahagian abdomen.


Sesetengah semut minum dari satu gula ke satu gula berwarna lain menjadikan warna yang baru di bahagian abdomen.


Mohamed Ba.bu atau dikenali Dr Ba.bu, seorang sainstis berusia 53 tahun itu menemui bahawa semut lebih suka warna gula yang lebih cerah seperti kuning dan hijau.


Dia berkata: ‘Idea untuk menangkap gambar tiba sebaik sahaja isteri saya menunjukkan semut berubah warna menjadi putih selepas minum tumpahan susu di dapur’


‘Saya menangkap gambar di ruangan taman untuk mendapatkan pencahayaan yang natural dan menyiapkan parafin set yang diletakkan gula berwarna diatasnya’ . ‘Saya mendapat semut yang banyak selepas beberapa minit dan menangkap gambar beberapa kalu untuk mendapatkan image yang berkualiti’


Selain itu, Dr Ba.bu daripada Mysore, selatan India berkata:
‘Abdomen semut adalah separuh lutsinar, ia mendapat warna daripada makanan yang dimakan’


sumber dri : http://www.facebook.com/ceciterilmu

Wednesday, October 26, 2011

BACA DAN CEK BETUL KE TAK PIRING ASTRO MENGADAP KIBLAT...



Betulkah Piring Astro Menghadap Kaabah?

Mungkin ada yang hairan dengan tajuk ni, adakah kebetulan ataupun memang benar-benar seperti yang dinyatakan. Apa-apa pun kita baca je lah fakta yang di copy paste ini.

Jelas, Kaabah bukan sekadar kiblat tetapi juga sebagai pusat tumpuan manusia dalam urusan dunia atau kehidupan. Contoh yang paling mudah sekali, tentu anda ada stesen televisyen berbayar iaitu Astro. Pastinya setiap Astro ada 'piring para bola' untuk menerima maklumat yang dipancarkan dari satelit.

Untuk mendapatkan siaran yang jelas, piring itu akan dihalakan ke arah Kiblat atau Kaabah. Kalau tidak percaya cuba tengok balik piring Astro di bumbung anda menghadap ke mana? KENAPA BEGITU?

Mudah saja jawapannya Mekah adalah pusat bumi. Sama ada percaya atau tidak jawapannya mudah ditemui semasa kali pertama Neil Armstrong menjejakkan kaki ke bulan pada 20 Julai 1969. Di dalam satu temu bual di stesen TV Al Majid, Arab Saudi, Dr. Abd Al-Baset Al-Sayyed dari pusat Penyelidikan Kebangsaan Mesir mengulas, angkawasan pertama itu telah membuktikan, Mekah adalah pusat bumi.

Katanya ia telah dibuktikan secara saintifik semasa Neil Armstrong di dalam perjalanan ke bulan. Ketika itu dia berjaya mengesan satu radiasi yang dipancarkan dari bumi. Radiasi itu di dalam gelombang pendek. Situasi itu sesuatu yang pelik dan mereka cuba mencari jawapan dan membuat penelitian. Akhirnya mereka berjaya mengesan bahawa radiasi itu dipancarkan dari Mekah atau secara tepatnya dari Kaabah. "Yang paling mengejutkan radiasi itu bersifat infiniti (tidak berpenghujung). Apabila Armstrong menjejakkan kaki ke bulan, radiasi itu masih boleh dikesan. Radiasi itu mempunyai sifat yang istimewa dan paling penting ia infiniti. Saya percaya inilah yang menhubungkan Kaabah di bumi dengan Kaabah di alam akhirat.

"Bayangkan anda berada di kutub utara dan saya berada di kutub selatan,di tengah-tengah adalah zon keseimbagan magnet atau zon magnetisme sifar dan itulah Mekah. Kalau hendak dibuktikan boleh.. bawa kompas ke Kaabah dan anda dapati jarum kompas itu tidak akan bergerak. Ini bermakna Kaabah adalah zon magnetisme sifar. Tarikan untuk ke dua-dua medan adalah sama kuat. Hal sedemikian katanya, turut memberi kesan pada kesihatan dan umur seseorang. Sebab itulah orang yang tinggal di Mekah lebih sihat dan panjang umur. Tekanan graviti yang tertumpu di kawasan itu memberi kesan pada peredaran darah dan pergerakan biologi kehidupan.

"Ini telah dibuktikan bahawa ia boleh memberi kesan pada hemoglobin untuk membawa darah yang mengandungi oksigen ke seluruh tusi badan. Bermakna bila anda berada di Mekah, keupayaan darah untuk membawa oksigen ke seluruh tisu badan secara semula jadi jauh lebih baik berbanding tempat lain di dunia ini," jelasnya Pelbagai bukti saintifik dari kajian para saintis juga telah membuktikan bahawa Kaabah berada di "Centre of the earth". Jika anda berkesempatan ke Mekah Al-Mukaramah cuba bawa kompas ke arah Kaabah dan lihat jarum kompas tersebut tidak akan menunjuk mana-mana arah sama Barat, Timur, Selatan atau ke mana-mana arah kerana Kaabah sememangnya berada di pusat atau ditengah-tengah bumi. Neil Amstrong juga mengesahkan fakta ini.

Maha Kaya Allah, dengan hanya melakukan Tawaf kesihatan kita akan bertambah baik. Tidak hairanlah jika ramai yang mengetahui rahsia ini sentiasa merindui untuk ke Mekah... Bagi yang bukan Islam kaji-kajilah fakta ini dan anda pasti akan mendapat kebenaran-Nya. Marilah kita belajar ilmu dan mengkaji Islam yang amat indah ini.



Kongsi info: http://www.NurulAmir.com/

Tuesday, October 25, 2011

►►AWASI LANGKAH ANAK ANDA YG MEMAKAI SEPATU CROCS!



Di The Gardens, Mid Valley City baru-baru ini berlaku satu kemalangan ngeri dimana seorang kanak-kanak tersangkut kaki pada eskalator dan terpaksa dibawa ke Hospital. Kemalangan yang berlaku di hadapan pasaraya Cold Storage The Gardens nyaris menjadi satu tragedi menakutkan apabila kasut/selipar yang dipakai kanak-kanak tersebut tersangkut di tepi eskalator itu. Tindakan pantas pekerja pengurusan The Gardens untuk menelefon pihak bomba dan ambulans berjaya mengelakkan kemalangan tersebut dari semakin teruk.

 Pihak Bomba dan keselamatan mengambil masa selama lebih kurang 30 minit untuk menyelamatkan kanak-kanak tersebut. Orang awam yang berada berhampiran turut membantu apabila diminta oleh pihak terbabit. Kanak-kanak tersebut yang dipercayai mengalami kecederaan teruk pada kaki, segera digegaskan ke Pusat Rawatan Universiti Malaya menggunakan Ambulans yang sedang menanti di luar The Gardens.

Punca kemalangan dipercayai kasut/selipar Crocs yang dipakai kanak-kanak tersebut, ditarik masuk kedalam eskalator. Sebelum ini, telah berlaku banyak kes yang melibatkan Crocs dan eskalator. Dipercayai struktur getah lembut pada Crocs, menjadikan ianya mudah ditarik masuk oleh eskalator. Mudah untuk dikatakan, pemakaian Crocs agak bahaya dipakai mereka yang cuai. Diharap jika anda memakai kasut/selipar jenis Crocs, untuk lebih berhati-hati dan sentiasa perhatikan anak-anak kecil agar kemalangan seperti ini tidak berulang lagi.


 kredit: http://www.NurulAmir.com/

Fakta Kekayaan Bill Gates





1) Setiap saat Bill Gates menjana pendapatan sebanyak US$250  (RM750). Ini bermakna dia hasil pendapatannya adalah US$20 Million (RM60 Juta) sehari, US$140 Million (RM420 Juta) seminggu dan US$7.8 Billlion (RM23.4 Billion) setahun.


2) Jika beliau kehilangan US$1000 beliau akan mendapatkannya semula dalam masa 4 saat sahaja.

3) Kerajaan Amerika berhutang sebanyak US$5.62 Trillion. Sekiranya Bill Gates ingin membantu dia mampu menyelesaikan hutang yang dihadapi oleh Amerika hanya dalam masa 10 tahun sahaja.

4) Sekiranya Bill Gates menyedekahkan US$15 (RM45) kepada setiap rumah di dunia ini, beliau masih memiliki simpanan sebanyak US$5 Million (RM15 Juta) di dalam simpanannya.

5) Sekiranya Bill Gates merupakan sebuah negara, maka ia akan menjadi negara ke-37 terkaya di dunia.

6)Sekiranya Bill Gates menukarkan semua wangnya kepada US$1, ia memerlukan sejumlah 713 buah kapal terbang Boeing 747 untuk mengangkat kesemua wang tersebut.

7) Usia Bill Gates sekarang dalam lingkungan 50 tahun. Sekiranya dia hidup 25 tahun lagi dia perlu membelanjakan US$6.78 Million (RM20.34 Juta) dalam sehari untuk menghabiskan kesemua duitnya sebelum dia mati.


sumber : http://mediablogfm.blogspot.com/2011/10/fakta-kekayaan-bill-gates.html

Wednesday, October 19, 2011

kasih ibu membawa kesyurga

kasih nya ibu membawa kesyurga
kasih nya saudara dikala berada......

kini aku rasa segalanya benar belaka setelah apa yg terjadi pada aku.....

sesungguh nya walaupon besar mana pon mungkin salah ibu kita tpi kita tidak berhak utk bersangka dan berbuat jahat kepada nya...kerana allah bayar cash didunia...... dan ingt lah....

sekali kita buat pada ibu kita sesuatu kejahatan atau kesilapan maka anak2 kita nanti akan membalas nya berlipat kali ganda...........

aku dah nampak semua itu didepan mata........... aku bersyukur aku diberi peluang utk melihat semua itu sebelum aku mempunyai anak sndri.... aku berjanji akan lebih menghargai ibu ku sehingga tamat nyawa ku dari badan........ dan buat seseorang yang telah melukakan hati ibu ku...... doa ku agar kau sedar bahwa kau sedang mengulangi silap yang konon nya telah ibu lakukan..... jadi ingt lah mendidik anak dari kecil.. jangan bila dan besar nanti baru kau sesal..........

Friday, October 14, 2011

Kerinduan








Oleh kerana kerinduan yg tersangat kepada kawan2 lama ku.... aku dok ulang tgk vdeo ni hehehe... mengenang saat perunangan ku yg dihadiri oleh ramai kawan2 rapat ku sejak dari kolej...... p/s: korg...aku rindu korg sgt2.,..apa korg buat skrg ni

Thursday, October 6, 2011

Facebook Timeline



Berapa ramai daripada anda yang dah menggunakan Facebook Timeline? Kalau belum, boleh klik
"Sign Me Up" di https://www.facebook.com/about/timeline dan tunggu Facebook memberikan anda fungsi tersebut (atau gunakan akaun developer untuk terus menggunakannya).

saya sudah berjaya mendapatkannya :D



Kredit to Oh! Geekz.

ANGRY bird in real world


owhhh.... isn't that cute..... hehehee...........

kalau sapa nk main "angry bird" versi baru ble klik sini.....

http://www.angryanna.com

kita main ANGRY ANNA hahahaa....



enjoyyyy~


Angry Anna 2.0

siapa dah bosan main angry bird angkat tangan.,.................~~!

saya...... saya..... saya..........

hahahahaa mmg dah bosan dah pon.... ble baca tahap boringnya

So.... jadi jom kita cuba pula yang ni..... 




dalam hati ada gak terdetik....
siot je pak aji pakai kopiah ni depa buat main... 
tapi.... kita ble terlalu -ve...dan racist sbb nmpak yg lain pon ada kaum2 lainkan... myb founder game ni mmg sengaja bergurau..xpa la aslong as xda.... (oinkk oinkk dlm ni...)

ni URL game ni... ANGRY ANNA : http://www.angryanna.com/


jom main....

ENjoy~!!



Tuesday, October 4, 2011

BREAKFAST + LUNCH :D : RECYCLE

breakfast +  lunch : macaroni with tomato sauce 
meatball plus kuah spaghetti semalam hahaha... jangan membzir xbaik dosa.... plus xtra cheese


berani tak kita buat begini masa interview?

SEDANG AKU BZ NK CARI KERJA BARU TETIBE TERJUMPA NI..... HAHAHA..... VERY FUNNY
 stok nk kne lempang je 2 2 interviewer dan interviewee

Dear You

Malam ni aku xboleh tidur.... aku xpaham kenapa... tapi sekarang aku sedar mengapa mata ku begitu liat nk lelap... rupanya Allah nk aku sedar akan 1 kebenaran dan pengakuan ikhlas seorang kawan.....

You............ Aku rindu padamu
You............ Maafkan Aku
You............ Aku perlukan kamu
You............ Kau lah Sahabat sejati ku
You............ Jangan buat aku menunggu
You............ Jangan kau membisu lagi
You............ Ketahuilah aku sepi tanpamu
You............ Syurga ku Indah tapi .....
You............ 

hei.... berapa banyak YOU daaaa..... tapi tetibe aku teringat kan lirik lahu ELLA - SIMBIOSIS...


Pagi yang indah iniTersenyum sendiriCiak-miak burung di luar jendelaSeakan memanggil namamu
Jika ku punya mataNun di atas angkasaKan ku tengok dikau
Setiap ketikaDi mana saja kau beradaWalau di mana pun dikau beradaBerjalan atas bumi yang tua
Akan ku turut sertaBagaikan udaraSimbiosis di antara kita
 Aku tak pandai mengarang puisiTidak ku pandai bermadah berseniSatu kalimah yang ku seikhlas tahuHanyalah ku RINDU padamu


Aku rasa sesuai untuk ko YOU...... hahaha.... Cuma bukan feeling like loving couple la.. but loving frend...... my best fren.... :D

Monday, October 3, 2011

Our Dinner Tonite : spaghetti meatball versi melayu (pedas gile)

Dear Me,


hehehehe mula kan bicara dengan ketawa.... mana x nya... tgk muka hubbby merah padam lepas makan dinner tadi...

hari ni dia request utk nk makan spaghetti sbb dia dah rindu nk makan meatball yg saya buat so searching barang dalam freezer semua ckup so... sbb kan dia nk sgt so dari ptg tu dia la yg tukang jadi pembantu chef....
dia kopek bawang n buat dadu... tomato..daging...cili semua la dia yg potong kan... so... sya pon rancak nya memasak lah pastu teringat sesuatu dalam kepala

ayg.... be suka makan spaghetti tpi be xsuka la spegati yg kt luar tu sbb masam sgt pastu muak... be teringin la nk yg pedas2 skit....

tetibe aku teringat kan apa yg pernah dia ckp dlu masa bulan puasa..... so... aku pon potong la XTRA cili padi.... hahaha kalau ikut bau nya xpedas sgt pon... hehehe but... dah makan mmg terangkat pedas hahhaaa... meatball pon ada cili padi mmg NAYA... hahaa... sabar ek bby... i just made ape yg u request hehehe.... :D

enjoy....



so resepi kalau u guys nk try memedas kan hubby korg hehehe

meatball



Bahan-bahan ( 4 org mkn tapi kami makan berdua je)

  • 500 gm daging kisar
  • 1 labu bwg besar dicincang
  • 2 @ 3 cili padi ditumbuk
  • 1 sk garam
  • 1 sk serbuk lada sulah
  • sedikit olive oil
  • 1/2 cwn breadcrumb
  • 2 biji telur

Cara-cara

  1. campurkan semua bahan dlm mangkuk sehingga sebati.
  2. kepalkan adunan membentuk bulat.
  3. masukkan meat ball ke dlm mangkuk thn oven.tuangkan sedikit olive oil di atas setiap meat ball.
  4. kemudian,bakar meat ball 210 darjah selama 40 minit.
  5. jgn terlbh letak olive oil.klu tak meat ball nmpk berminyak.




Kuah spagetti

Bahan-bahan

  • Bwg holland (potong kiub – kecil2)
  • 5 sdb cili kering (di blender).
  • 3 sdb cili padi (di blender kalau mahu pedas)
  • 1 botol sos spaghetti (apa-apa jenama boleh).
  • 5 sdb sos tomato / tomato puree
  • 1 keping Bay leaves
  • Black paper (tumbuk kasar)
  • Gula dan garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Dgn menggunakan minyak grill meatball tadi tumis bwg Holland hingga garing. Kemudian, masukkan cili kering + cili padi dan tumis lg hingga garing.
  2. Masukkan sos spaghetti dan sos tomato dan didihkan.
  3. Masukkan bay leaves, black paper dan meatball.Perlahan kn api.masak sekurang2 nya ½ jam hingga 45 minit. Jika kering tambah kan air. Masak sehingga kuah menjadi pekat.
  4. Akhir sekali, masuk kan garam dan gula secukup rasa. Hias dgn daun ketumbar.




UNDIlah......

harini aku dengan husband saling berpandangan bila tgk beritadi tv yang memaparkan aksi2 menteri didalam parlimen.... bukan nk kata tpi terpaksa kata... mereka dah umpama haiwan yang kelaparan..seram nya bila dilihat.... jadi perkara pertama yang terpacul dari mulut husband setelah saling berpandangan tadi adalah......

yang..... jom check status spr be online jom........

aku bingkas bangun dan trus search  http://www.spr.gov.my/ untuk menyemak status pendaftaran
almaklum lah kami ni baru pertama kali nk mengundi...sebelum2 ni mmg xsuka akan politik kotor ni..tpi bila dah tersedar dan terhantuk dek vdeo klip yg bernas ni kami decide utk mengundi..... buat apa kutuk2 belakang... baik pilih org yg kita rasa betul2 boleh bat kerja.... kan....

ni URL website promo SPR ni..... http://www.undilah.com/ tpi sayang nya video yang bernas ni dah kne banned pula dari disiarkan di tv.... aku pon xpaham la kerajaan skrg..... bnda telus mcm ni xmau mengaku.. xmau mengaku negara ni mmg dalam masalah besar... hurmmm....

jom layan video ni.,,,,, :D





oleh kerana semangat yang berkobar2 aku trus aje create badge utk profile picture aku di FB hehee.. meh nk share kt sini..... shomelll kan :D hehehe

kalau korg pon nk buat juga boleh klik kt link dibawah ni : 
Link: www.picbadges.com/undilah/2282022/

anda juga boleh download picture berkenaan UNDILAH utk wallpaper laptop iphone ipad dan banyak lgi ..... link ada dibawah  ni :D

ENJOYYYYY~!!!!

Wallpapers

  1. Fullscreen
  2. Widescreen
  3. iPhone
  4. iPad

Direct Download




Sunday, October 2, 2011

kegiaan Ku terhadappppp MILOOOOOO




setelah sekian lama MILO diharamkan masuk rumah...... harini atas keinginan aku yg terlalu dalam... heheheh 

en suami dah tolg beli MILOOOOOOOOO yeayyyy..........


so activity ptg ni yang

pertama : ratah milo skit

kedua : bancuh milo ais

ketiga : aiskrim milodan

keempat : roti + susu +milo....

.yeayyy......... 

hari ku indah dengan adanya MILOOOOOOOOOOOO hua hua hua







 gambar ikhsan  dari Google :D

GAMING : RELEASE TENSION.... YE KE?

POST KALI NI BERKISARKAN GAME YG SELALU AKU MAIN KONON2 KEGUNAAN NYA UNTUK RELEASE TENSION ATAU PON UNTUK HILANG KAN BORING...... TAPI SURE KE HILANG TENSION? ORRRR....... BERTAMBAH TENSION? NI ANTARA GAME2 YANG AKU MAIN DIKALA BORING ATAU TGH STRESS....





angry bird........
plants vs zombie
Snooker

finger block

unblock me

mental mouse

move it

sperm attack!



tapi korg rasa semua game ni boleh buat kita relese tension ke? lagi tmbah stress ada hyahahaha.... tpi ada 1 game yg buat aku SANGAATTTTT RELEASE....... hehehe game ni 

~~FACE FIGHTER~~
.... hahahaha... siap boleh taruk gmbar sapa yng kite nak belasah.... mmg melegakan benak kepala kalau stress hahaha

before

after..but not finish yet

~~~*** JOM MAIN GAMEEEEE***~~~

gelagat birthday boy

klik gambar ni kalau nk tgk gelagat dia hehehee...

happy birthday to my beloved husband.....

hehehe ni malam besday dia.... punya boring tunggu pesanan makanan....... xpernah dibuat org menyanyi tuk diri sendri hehehe........ xkesah la be... asal kan kita happy eehehehe...tpi segan jugak la skit sbb org keliling tgk awk nyanyi tuk dri sndri hehehe........

malam esok nya kami makan satay pulak... hehehe husband punya besday tpi saya pulak yg over nak mcm2 ..... hehehe ye la... dah berbulan2 xdpt makan satay... so hari ni saja kasi hint nk makan satay... xsangka begitu baik be ye... hehehe ingt kan nk berhenti isi minyak kt alor gajah tu rupanya beli satay... yeay... happy happy... so lepas ni bulan ke berapa pulak dpt makan satay ni hehehe... anniversary lak ek..... hehehe

sangattt sedap ini satayy woooo :D

Saturday, October 1, 2011

game yang menjadi kegilaan rakan2 facebook ku



aku pecaya semua dari kita mesti ada facebook sndri kan.... nisbah pengguna akaun facebook dinegara ni dianggar kan 1:1000 hebat bukan? tambahan pula ada yg 1 individu tetapi memili lebih dari 1 akaun..... mmg hebat.... tapi untuk apa facebook ini ya?


ada yang kata untuk mencari kenalan2 lama yg dah lama terpisah
ada yang kata untuk mencari calon suami/isteri
ada yang kata untuk menambah kenalan (hidup sekarang xckup kawan barang kali)
ada yang kata untuk menambah sumber rezki (business online)
ada yang kata untuk medium pemasaran
ada yang kata untuk MAIN GAME
ada yang kata untuk...............

eh cop.. yg last tdi tu apa? MAIN GAME..... hurm... mmg xdinafikan aku sndri punya 2 akaun facebook hanya untuk menggunakan aplikasi "online gamming"........

dan game yg paling menjadi kegilaan ramai rakan2 dalam frenlist aku adalah



Empires Allies


game yang mudah dan aku suka.... bukan hanya berperang tapi mengajar xmudah untuk membina sebuah empayar milik kita..... xsampai sebulan lagi aku main game ni..... tpi mmg sgt2 membantu aku dalam proses menangani KEBOSANAN tinggal seorang dirumah sementara menantikan dapat kerja baru.... hehehehe

jom cuba :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright 2009 - Born With Nothing | Death With Everything - is proudly copied by herself..hahaha :D
Visit her at Friendster and also Myspace