Friday, June 7, 2013

doa amalan supaya mudah bersalin


Wednesday, June 5, 2013

amalan ibu ketika hamil


Wednesday, May 15, 2013

doa buat anakku "doa buat anak yg masih dalam kandungan"



"Ya Allah, peliharalah anakku selama ia berada di dalam perutku dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.


Ya Allah, rupakanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepadaMu dan kepada rasulMu.

Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat.


Ya Allah, jadikanlah dia sihat yang sempurna dan berakal dan pandai, alim dan beramal.

Ya Allah, panjangkanlah umurnya sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan Hadis dengan berkat Nabi Muhammad s.a.w dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam"


AMIN.... In Shaa Allah...

lagu2 best utk senaman abdomen hari ini :D

memandangkan hari ni xda buat apa dirumah dan dah lama juga x 

ke karaoke so aku decide utk menyanyi sensorang dirumah.

so sape2 yg rasa nk join jom kita.....

enjoy~~! 

1) AGNES MONICA TERUSKANLAH





2) Agnes Monica - Matahariku





3) Alyah-Kisah Hati





4) Alyah - Tak Mungkin Kerna Sayang




5) Nera AF9 - Hatimu Milikku

gambaran jelas cara mudah utk kita BERSYUKURRR..



SAYA SGTTTT ADMIRE MEREKA INI. PENDEKATAN MEREKA SGTTTT MUDAH DIFAHAMI DAN SGTT SIMPLE NK IKUT..... BERHANTUK KEPALA JUGA KALAU TERKENE BATANG HIDUNG KITA TU TAU .....

ENJOY THE VDEO...

Friday, April 5, 2013

RESIPI SEMASA PANTANG - PEGAGA MASAK LADA HITAM


PEGAGA MASAK LADA HITAM

Bahannya:

  • Sedikit santan pekat
  • Lada hitam (lebihkan)
  • Ikan bilis putih
  • Kunyit hidup
  • Halia
  • Garam


Caranya:
1. Lada hitam, halia & kunyit hidup ditumbuk.
2. Kemudian masukkan santan direneh bersama bahan tumbuk.
3. Biar pekat.
4. Kira OK masukkan pegaga dan ikan bilis serta bahan-bahan perasa.

RESIPI SEMASA PANTANG - TURI MASAK ASAM REBUS


TURI MASAK ASAM REBUS

Bagus Utk Menambah Susu Ibu.

Bahannya:

  • Daun Turi
  • Ikan Bilis
  • Asam Keping
  • Bawang merah
  • Kunyit Hidup
  • Ikan Bilis
  • Lada merah


Caranya :

  1. Bahan iaitu bawang merah, lada merah, ikan bilis, kuntit hidup ditumbuk kemudian direbus. 
  2. Masukkan garam, asam keping dan daun turi biarkan sehingga mendidih kemudian bolehlah diangkat.


Thursday, April 4, 2013

Berbeku . BbQ

Ntah kenapa sekarang melonjak2 keinginan nk buat mcm2 perkara :) antaranya adalah nk berbbQ dgn adik beradik semua serta saudara mara.. Sejak pemergian arwah abah setahun lalu kami xpernah pon buat. Dulu hobi arwah adalah jemput semua sedara mara berkumpul di kampong mama di felda trolak selatan dan kami akan membakar2 ikan2 subgai seperti kegemaran arwah... Ikan keli.. Ikan pelotan.. Ikan mcm2 sya pon xtau nama yg ada tulang2 Y tu hehehe sya xminat tu xingt nama.. Plus air adam cicah yg arwah abah buat sgtttttt sedap... Rindunya ... Nak biat lgi... Huhu







RESIPI SEMASA PANTANG - LENGKUAS MUDA MASAK LADA MERAH


LENGKUAS MUDA MASAK LADA MERAH

Petua baik diamalkan memperbaiki rahim wanita @ dengan lain perkataan mengetatkan sistem kacip kak timah, gitu…

Bahannya:

  • Lengkuas muda dihiris nipis ~ direbus sehingga kering utk buang pahit & maung lengkuas
  • Sedikit ikan bilis
  • Bawang merah
  • Bawang Putih
  • Lada merah


Caranya:

  1. Lada ikan bilis, bawang putih & merah ditumbuk dan ditumis dengan sedikit minyak.
  2. Masukkan garam dan lengkuas yg telah direbus tadi dan kacau agar ia sebati.

Atok Legend! - Unchained Melody

menu santapan telingaku pagini
hebatttnyaaa atok ni ... meremang bulu romaku pepagi ni... layan plak tu. 2 3 kali spin :D


Wednesday, April 3, 2013

Bertahan lah wahai hati...

Wahai hati...
Jangan midah terluka
Ampunkan lah dia
Kerana tiada syurga buatmu
Tanpa dia


AMALAN IBU MENGANDUNG DAN MENGUATKAN RAHIM



1) Membaca ayat2 selusuh.

2) Untuk mudah beranak: Surah Maryam.

3) Untuk cantik: Surah Yuusuf.

4) Untuk cerdik: Surah Luqman

5) Untuk kuatkan rahim: as Soffat - khususnya kepada ibu yang selalu keguguran.

6) Untuk banyak susu: al Hujuraat

7) Untuk anak kuat iman: al Ikhlas

8) Untuk anak bijak / nak jadi saintis / doktor: Ayat2 yang ada kaitan dgn penciptaan alam maya: cthnya: Surah al Ghaasyiah.

9) Kuat agama / ulamak: Ayat2 yang ada kaitan dengan ulamak.Cthnya: Ayat 28 Surah Faathir.

Sebolehnya biarlah si ibu yang amalkan... atau boleh juga ayah yang bacakan.. atau paling lekeh pun belilah cd ayat2 al Quran terbabit dan pasangkan secara rutin di rumah... Gantikanlah lagu2 laghaa dari radio dan rancangan hiburan di rumah dengan alunan serta lantunan bacaan ayat suci al Quran atau untaian selawat @ gasidah sentiasa DI RUMAH ANDA!!!

Info untuk para wanita : Kenapa lovebite berbahaya?


ini fakta bukan mengata k ^^

Kenapa lovebite berbahaya?


Menurut Daily Mail, seorang wanita berusia
44 tahun telah lumpuh selepas terkena
serangan sakit jantung akibat daripada
lovebite yang di lakukan oleh kekasihnya.
Wanita itu (nama tidak dinyatakan)
dimasukkan ke sebuah hospital di Auckland
apabila mendapati dia tidak mampu
menggerakkan tangan kirinya selepas
kejadian itu.

Pada mulanya, para doktor mengesyaki
wanita itu telah terkena serangan sakit
jantung. Walaupun mereka tidak
mengetahui punca sebenar penyakit wanita
itu pada awalnya. Mereka kemudiannya,
memeriksa wanita itu dan menjumpai kesan
lovebite dibadannya. Dan dari kesan
lovebite tu, mereka dapat tahu apa punca
serangan sakit jantung tersebut.
Sebenarnya lovebite yang terhasil tu,
menyebabkan pembuluh darah rosak dan
mengakibatkan pembentukan darah beku.
Darah yang telah beku tadi mengalir ke
jantung dan boleh menyebabkan strok!

So, hati hati lah semasa bersama pasangan
masing masing. Jangan sampai lupa diri,
nanti ada yang merana baik lelaki atau
perempuan. Jangan disebabkan expressi
cinta, ada yang maut


"Because Your Wife DOES NOT WORK....???"



A husband complains for feeling tired... tired and tired.... and wants his wife help him on earning money by also working, because so far he thinks that his wife is 'not working'.

Following are Question and Answer between The Husband (H) and The Psychologist (P):

P : What do you for a living Mr. Bandy?
H : I work as an Accountant in a Bank.

P : Your Wife ?
H : She doesn't work. She's a Housewife only.

P : Who make breakfast for your family in the morning?
H : My Wife, because she doesn't work.

P : At what time your wife wake up for making breakfast?
H : She wakes up at around 5am because she cleans the house first before making breakfast.

P : How do your kids go to school?
H : My wife take them to school, because she doesn't work.

P : After taking kids to school, what does she do?
H : She goes to the market, then go back home for cooking and laundrying clothes. You know, she doesn't work.

P : In the evening, after you go back home from office, what do you do?
H : Take rest, because i'm tired due to all day works.

P : What does your wife do then?
H : She prepares meals, serving our kids, preparing meals for me and cleaning the dishes, cleaning the house then taking kids to bed.

From the story above, who do you think work more???

The daily rounities of your wives commence from early morning to late at night. That is called 'DOESN'T WORK'??!!

Yes, Being Housewives do not need Certificate of Study, even High Position, but their ROLE/PART is very important!

Appreciate your wives. Because their sacrifices are uncountable. This should be a reminder and reflection for all us to understand and appreciate each others roles. Understanding and Appreciating each other will make each person feel Happy.

Remember also that our Prophet (SallAllaahu 'Alayhi Wa Sallam) used to help his wives on house working:

It is narrated on the authority of Abu Hurayrah (radiyAllaahu 'anhu) that he said: I asked 'Aa`ishah (radiyAllaahu 'anha) what the Messenger of Allah (SallAllaahu 'Alayhi Wa Sallam) used to do in the house. She said: ► "He used to help with the housework and when it was time to pray he would leave for the prayer " [Al-Bukhari: 676]

#WeChat - fenomena baru

Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Applikasi WeChat
Mungkin ada diantara anda yang tidak mengetahui mengenai Aplikasi Instant Messenger (iM) iaitu WeChat.

Ianya sama seperti Whatsapps tetapi anda tidak perlu dedahkan no telefon anda kepada semua kenalan.

Ianya lebih kurang sama dengan BlackBerry Messenger (BBM) dimana anda hanya perlu berikan id anda sahaja.
Terdapat beberapa fungsi yang menarik, dimana pengguna WeChat yang lain boleh add anda di WeChat mereka dengan hanya scan QR code yang mengandungi id WeChat anda.

Terdapat juga fungsi seperti "Look Around" untuk mencari rakan-rakan yang menggunakan WeChat disekeliling anda.

Ianya boleh diinstall pada iPhone, Android Phone, Window Phone dan juga phone yang menggunakan platform Symbian OS.

Anda boleh juga add saya di WeChat id : etoi_kozek


Mari kita ramaikan komuniti Jom WeChat di Malaysia ini.






tQ maksu Mona dan Makngah Malin

Sweater baby drpd maksu mona dan makngah malin dri vietnam

isnin lalu 25 Mac sampai la ke 29 Mac maksu dan makngah  pegi cuti2 malaysia ke vietnam... kemain mereka ye hehehe... rombongan sekolah kak malin. si mona pula ikut sbb nk cari baju utk nk kawen bulan 12 nnt. aku yg disini tumpang happy la sbb macam2 di plan mereka utk beli buat kami termasuklah kain pasang utk dipakai pada hari kawen mona nnt A.K.A baju raya kami nnt la.... dan encik suami dah minta mereka carikan baju baby yg cute2 dan susah jumpa disini..... memandangkan waktu mereka pegi ni baby masih xdiketahui jantinanya maka tgk la dibawah ni apa yg maksu dan mak ngah baby belikan tuk baby hehehehe......

SWEATER CUTE sgtttttt.... hehehee.... UNISEX katanya.... heehehe... tQ Maksu tQ mak ngah.... baby suka baby suka... mama dan baba pon suka hehehe.....

nnt jejalan mana2 lgi jgn lupa baby ye ehehehe....


Checkup baby kali ke#9

Jommm checkup bby... Si mama still demam dan selsema cam air trjun hahaha...

check up baby lagi.... suka suka suke..

Harini hari Rabu 3 April 2013
harini akan berlangsung checkup baby di klinik desa paya rumput seperti biasa aku punya appointment mestiii lambat. Tu yg aku suka tu sbb aku dah siap2 ckp pada nurse tu yg aku suka dtg lambat so xpayah la tunggu lama2 beratur kan. kalau x mak oiiii ramai tau nk tunggu. so as u guys can see timing aku pon dah siap2 dia noted jam 11AM hahahaa... mcm VVIP lak rasa... tpi org dah kasi lambat pon still terlewat juga.

semuanya sbb malam tdi aku xdpt tido lena. baby sgtttt acttive plus... baba dia pon active kemain berdengkur sampai aku xble lena huh!~` sereangan bertubi2 namanya tu :D hahahaaa....
so as usual pagi2 tu bangun tunggu husband pgi kerja then sambung tidooo la hahahaa... kain dah siap2 spin dalam washing machine konon2 sebelum pkol 930 aku bangun la sidai baju bagai then trus pgi klinik dor checup but u guys guest wat??????
hahahaahaha.....
aku terlewat bangun la hahahaa... jam 10.40AM baru aku terjaga... boleh gitu???
so sepantas kilat aku bingkas bangun dan mandi..... setle mandi aku siap2 tpi.... perut amat2 lah lapa so makan dlu.... n ttibe baru perasan masa berlalu pantas jam dah tunjuk pukul 11.10AM pulak hehehe...
so rushing basuh2 tangan dan minum trus bingkas ambil phone dan hand beg. baru aku perasan akan miscall di phone aku. no yg xdikenali tpi starting no : 06-556 3168
soo.... aku trus terfikir yg OM MY TUHAN..... klinik dah call...... which is aku mmg dah lmabat ni.. hahaha
so cite banyak pon xguna aku just start kereta then RUSHHHHHHH to klinik :D
sesampai di klinik...... nurse2 kt kaunter tu just pandang aku dari jauh lgi... haha aku paham la maksudnya tu. malas nk dgr kot2 depa nk marah aku pon trus letak Buku Merah atas kaunter dan tekan number then trus masuk toilet dan "pee" hehehe......and settle trus tunggu kt kerusi utk ambil darah.
usaha la aku xmo nurse komen apa2... konon2 aku sihat je baby pon ok je.... tpi...... rupanya HB aku drop pulak.... hurm... nurse dah dpt trace aku xambil pil vitmamin secara regular uhuhu... so kene la lecture skit hehee... padan muka aku...
ok tpi kalini aku rasa btol2 xbagus la utk baby sian baby aku kan... so selepas ni aku decide akan BERUSAHA KERAS UTK MAKAN VITAMIN2 NI SEMUA SETIAP HARI :D Insyaallah... 


RESIPI SEMASA PANTANG - SUHUN PEKAT


SUHUN PEKAT

Bahan-bahannya

  • 300 ml air
  • 50 gm suhun.
  • 30 gm halia – di hiris.
  • 3 ulas bawang merah – di hiris
  • 2 ulas bawang putih – di hiris
  • 1 sudu air asam jawa.
  • ½ sudu kecil serbuk lada hitam.
  • Garam secukup rasa


Caranya:
1. Masak semua bahan di atas api sederhana besar.
2. Biarkan mendidih sehingga kuahnya pekat.

Tuesday, April 2, 2013

RESIPI SEMASA PANTANG – SUP LOBAK PUTIH (2)


SUP LOBAK PUTIH

Bahannya:

  • 500 ml air
  • ½ batang lobak putih – di kerat setebal ½ sm
  • Sedikit lobak merah – di hiris halus
  • Sedikit daun kucai – di potong pendek
  • Garam secukup rasa


Caranya:

  1. Didihkan air dalam periuk.
  2. Masukkan lobak putih dan rebus hingga empuk
  3. Masukkan lobak merah, daun kucai dan garam.
  4. Biarkan seketika sebelum di angkat.

RESIPI SEMASA PANTANG – SUP LOBAK PUTIH


SUP LOBAK PUTIH

Bahannya:

  • 1/2 batang lobak putih (dikerat setebal 1/2 cm)
  • Sedikit daun kucai
  • 2 ulas Bawang putih
  • 2 ulas bawang merah
  • Lada hitam
  • Garam secukup rasa


Caranya:

  1. Didihkan air dalam periuk,
  2. kemudian masukkan bahan2 tersebut, jangan terlalu lama.
  3. Sedia untuk dihidangkan


Monday, April 1, 2013

KALENDAR PUASA SUNNAH 2013

Salam semua :)  

KALENDAR PUASA SUNNAH 2013. 

Mari sama2 kita amalkan. :)


RESIPI SEMASA PANTANG – SUP SAYUR - SAWI BUNGA/LOBAK PUTIH/KAILAN/CARROT


SUP SAYUR - SAWI BUNGA/LOBAK PUTIH/KAILAN/CARROT

Bahannya:

  • sayur
  • air
  • bawang putih
  • daun sup
  • minyak bijan


Caranya:

  1. tumiskan bawang putih dengan sedikit minyak,
  2. masukkan air, sedikit garam & sayur-sayuran.
  3. setelah mendidih, masukkan daun sup
  4. titiskan sedikit minyak bijan.


Tuesday, March 19, 2013

tips mudah bersalin......



1.2 minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak untuk beri tenaga.

2.Bila sakit nk bersalin, makan sebiji telur mentah.

3.Minum milo yang dibancuh dengan 2-3 sudu margerin supaya laluan cepat terbuka

4.Rebus epal hijau pastu makan time tgh sakit contraction

5.Amalkan membaca surah maryam untuk memudahkan bersalin

6.Time kat labour room, banyakkan membaca al-fatihah dan doa nabi Yunus serta sebut "Ya Fattah" berulang kali untuk mengurangkan rasa sakit bersalin

7. Amalkan minum air kelapa hujung2 nk bersalin. (ni mmg aku amalkan jugak, nanti baby lahir kulitnya bersih je)

8. Makan kurma dalam bilangan ganjil

9. Banyakkan berjalan, naik tangga ke... Exercise sebelum deliver baby

10. Amalkan makan sayur bendi, sebab orang cakap bendi berlendir so senang lahirkan baby

11.Untuk exercise, duduk bersila dan temukan kedua tapak kaki, pegang jari2 kaki and tolakkan kedua tapak kaki ke arah vagina.

12.Masa proses meneran, baring sambil kaki/ betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan vagina terkoyak banyak. Jangan angkat punggung semasa meneran sb nt koyak teruk

13.Amaklan menyapu minyak zaitun di sekeliling faraj bagi melembutkan bahagian tersebut

14.Semasa contraction, tarik nafas melalui hidung dan hembuskan melalui mulut. Bila sakit semakin kuar, tarik nafas dan lepaskan cepat2

15. Amalkan baca "Ya Khaliq, Ya Barri, Ya Musawwir" sebanyak 21 kali dan hembuskan dalam segelas air

16.Kerapkan bersama suami supaya laluan senang terbuka start kandungan 37 minggu

17.Minum air Selusuh. Lebih baik kalu dibuat sendiri oleh suami.. Berkat kata orang :)

jom sama2 share untuk ibu2 di luar sana....

Monday, March 4, 2013

My Body Is So Amazing - Woman






Thursday, February 21, 2013

my baby kini dah 18 MInggu

pada ketika ini berat saya menurun sebanyak 2kilo... nurse bising ckp sya xmakan padahal semua benda aku bantai hehehe tpi xpa tgk berat baby dgn perkembangannya dia nampak ok dan sihat. semoga anak mama lebih sihat dan baik2 saja hendaknya.

next checkup pada 4 mac 2013 pula... tunggu result waktu tu pula ya.

Tuesday, February 19, 2013

10 Tanda Hamil


Sekiranya anda sangat memahami tubuh anda, anda mungkin mula terasa sesuatu yang tidak kena pada badan anda. Kebanyakan wanita tidak mengesaki diri mereka mengandung sehingga janin yang sedang terbentuk mula merapatkan dirinya kedinding rahim. Segelintir pula masih tidak merasa apa-apa simptom sehinggalah beberapa minggu selepasnya atau setelah mereka tidak mengalami haid pada hari yang sepatutnya.


Dibawah terdapat beberapa tanda awal kehamilan. Anda mungkin mengalami sebahagian daripadanya atau tiada langsung!

1. Rasa lapar yang berpanjangan

Juga terjadi pada orang yang tidak hamil tetapi lebih kerap terjadi pada awal kehamilan. Jangan bergantung sepenuhnya kepada tanda ini tetapi sekiranya ia berlaku disamping tanda-tanda kehamilan yang lain, bersiap-sedialah untuk membilang hari anda.

2. Perubahan pada warna di sekliling payudara

Sekiranya kulit disekitar puting anda menjadi kehitaman, kemungkinan anda sudah pun beberapa minggu mengandung. Walaubagaimanpun, ia juga terjadi disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon tidak berkaitan dengan kehamilan atau disebabkan kandungan yang terdahulu.

3. Kerap membuang air kecil

Sekiranya janin sudah mula terbentuk dan rahim yang semakin membesar mula menekan pundi kencing anda, anda akan mersa kerap untuk buang air.

4. Merasa tidak bermaya

Rasa seperti tiada tenaga sepanjang masa? Hormon yang dikeluarkan di masa awal kehamilan boleh membuatkan anda berasa letih dengan cepat. Rasa letih dan tidak bermaya adalah sesuatu yang kerap terjadi di awal kehamilan.

5. Sakit dan tegang pada buah dada

Sekiranya anda mengandung, buah dada anda akan menjadi semakin sakit pada sentuhan, agak serupa dengan ketidakselesaan yang terjadi pada buah dada anda sebelum haid. Apabila badan sudah menjadi biasa dengan kejadian hormon ini, kesakitan akibat ketegangan akan menjadi semakin berkurangan.

6. Pendarahan implantasi dan senak pada ari-ari

Lebih kurang 8 hari selepas ovulasi, anda mungkin akan mengalami sedkit pendarahan dari faraj dan senak pada ari-ari akibat dari implantasi. Anda juga mungkin mengalami keadaan yang sama semasa pada sekitar masa anda sepatutnya datang haid hari pertama.

7. Rasa loya dan muntah

Sekiranya anda bernasib baik, morning sickness ini tidak akan menyerang, kecuali selepas beberapa minggu hamil. Tetapi segelintir wanita akan mula merasa mual dan rasa luar biasa pada lidah walaupun cuma selepas beberapa hari mengandng.

8. Suhu asas badan tinggi berpanjangan

Sekiranya anda memang sedang membuat pemerhatian dengan mengambil suhu badan asas anda setiap pagi, anda akan mendapati paras susu badan secara konsisten melebihi paras asas sejak dari hari pertama ia naik.

9. Missed period

Sekiranya haid anda teratur sebelumnya dan sekarang ia sudah lewat beberapa hari. Inilah masanya untuk anda menjalani ujian air kencing untuk kehamilan.

10. Ujian air kencing yang positif

Sekiranya anda sudah beberapa hari ketinggalan haid dan terdapat 2 jaluran pada ujian air kencing, kemungkinan besar anda sudah mengandung. Jumpalah doktor untuk kepastian..

Tuesday, February 5, 2013

10 MAKANAN PALING MENGGEMUKKAN DI MALAYSIA.



Kita semua memang sukai makanan. Lagi-lagi makanan lazat Malaysia seperti nasi lemak and roti canai. Tapi tahukah kita kandungan setiap makanan yang dimakan – kalori, nutrisi, lemak, dan segala yang terkandung dalam makanan tersebut? Percayakah anda, ada beberapa jenis makanan yang boleh menyebabkan kita gemuk?

1. Nasi Lemak.
Kegemaran setiap rakyat Malaysia. Hidangan nasi lemak (mengandungi karbohidrat,protein,lemak) lebih kurang 390 kalori tak termasuk sambal, telur rebus, ikan bilis dan kekacang. Hidangan lengkap lebih kurang 450-500 kalori. Kalau anda makan nasi lemak bertambah dan kadang kadang ada ayam goreng (240 kalori), sambal sotong(170 kalori) atau lauk yang lain, rasa rasa menggemukkan tak?

2. Roti Canai.
Paling senang, paling cepat. Siapa yang tak suka kan? Satu keping roti canai bersamaan dengan 300 kalori. Kalau anda makan dua keping dah 600 kalori, itu baru hidangan sarapan pagi, lunch, dinner dan snek diantaranya anda nak makan apa? Bayangkan kalau berlari di treadmill atau jogging, kenalah berlari dalam 90min barulah bakar 600 kalori.

3. Nasi Goreng.
Biasanya satu pinggan dalam 630 kalori. Kerana nasi tersebut digoreng, ditambah pula dengan ayam dan telur serta sedikit sayur, menjadikan nasi goreng kurang seimbang. Nilai kalori tinggi lebih kepada lemak dan karbohidrat. Kalau nak makan, cuba jangan lebih segenggam tangan.

4. Ais krim.
Ais krim memang sedap! Siapa tak nak. Lagi-lagi dengan cuaca di Malaysia yang panas 365 hari setahun. Tetapi ingat, ais krim tinggi lemak dan gula serta kalori – dua scoop ais krim pun dah 380 kalori. Macam mana tu?

5. Burger Ramly.
Sebenarnya bukanlah burger Ramly semata-mata. Burger memang tinggi kalori. Daging kisar tinggi nilai lemak. Satu hidangan burger biasanya lebih 475 kalori. Biasanya makan ada keju, sos cili, mayonis, kadang kadang special sikit ada telur. Agak agak berapa kalori?

6. Mee kari.
Hidangan mee dengan sup kari,santan. Menyelerakan! Kalori lebih kurang 500. Kalau teringin juga, apa salahnya ganti dengan mee sup, baru 380 kalori.

7. Makanan bergoreng.
Rata-rata kebanyakan makanan bergoreng. Sekeping pisang goreng pun dah 170 kalori. Makanan seperti ini tak sesuai sebab digoreng mengunakan minyak (1g fat : 9 kalori) dan lagi-lagi kalau dipakai minyak yang sama. Jadi kalau boleh kurangkan makanan bergoreng, cari alternatif lain(rebus, panggang dll)

8. Susu Pekat Manis.
Susu penuh krim ini sememangnya kurang elok untuk anda! Kandungan lemak tinggi dan walaupun ia ada sumber kalsium, dinasihatkan menggantikannya dengan kurang kandungan lemak atau rendah lemak. Satu sudu susu pekat manis biasa mengandungi dalam 60kcal.

9. Roti Manis dan Donut.
Kadang kadang orang salah sangka roti tidak memberi kesan kegemukan apa apa. Tetapi roti manis seperti roti krim dan coklat memang tinggi dengan kandungan lemak dan karbohidrat. kalori. Boleh cuba roti wholemeal.

10. Mayonis.
Suku cawan mayonis mengandungi 360 kalori (40g lemak). Memang kurang sihat jika anda penggemar mayonis yang tegar. Jadi kurangkan!

Sebenarnya makanan yang disenaraikan ini tak menggemukkan pun, cuma bergantung kepada anda berapa banyak anda makan dan kuantiti yang diambil. Jika anda makan tanpa mengambil kira kalori, lemak lemak yang terkandung dalamnya, maka itu boleh consider makanan yang anda ambil itu menggemukkan diri anda sendiri.

Jadi anda harus kawal pemakanan dan tahu bagai mana sukatan kalori setiap hari. Semoga berjaya!

Info dari Kevin Zahri

Monday, February 4, 2013

Diet untuk kehamilan yang sihat


Kemaskinikan diet anda semasa kehamilan
Oleh sebab kini anda adalah bakal ibu, ia penting untuk mencuba dan menambahkan pengambilan vitamin dan mineral tertentu (seperti asid folik dan zat besi). Jika diet anda tidak begitu baik pada mulanya, membuat perubahan diet anda dengan mengambil hidangan yang berkhasiat dan seimbang adalah lebih penting. Hadkan makanan ringan sebab ia hanya membekalkan kalori kosong iaitu kalori dengan sedikit atau tiada nutrien.

Badan anda akan menjadi lebih efisyen apabila anda hamil dan ia dapat menggunakan tenaga yang didapati dari makanan yang anda ambil dengan lebih baik. Secara amnya, wanita tidak perlu kalori tambahan pada enam bulan pertama kehamilan dan hanya sebanyak 200 kalori tambahan setiap hari untuk tiga bulan terakhir.

Dua ratus kalori bersamaan dengan:
  • dua keping roti gandum penuh dan marjerin/mentega;
  • segulung kuih popia (tidak digoreng);
  • tosai kosong (tanpa kuah atau kari);
  • sekeping keju dengan roti.
Selera makan anda adalah petunjuk terbaik untuk mengetahui berapa banyak makanan yang anda perlu ambil. Anda akan dapati selera anda turun naik semasa kehamilan anda:

  • Pada beberapa minggu pertama, selera makan anda akan berkurangan secara dramatik dan anda tidak mahu makan hidangan penuh, terutamanya jika anda mengalami loya atau mabuk.
  • Semasa pertengahan kehamilan anda, selera makan anda adalah sama dengan sebelum anda hamil atau bertambah sedikit.
  • Pada waktu akhir kehamilan, selera makan anda akan bertambah tetapi jika anda mengalami pedih hulu hati atau satu perasaan kekenyangan selepas makan anda mungkin boleh makan dengan kerap tetapi dengan jumlah sedikit.
Perkara yang perlu diingat ialah makan apabila anda berasa lapar. Jangan risau mengenai perubahan selera makan anda asalkan anda mengikuti nasihat yang diberikan mengenai jenis makanan yang perlu anda ambil dan berat badan anda bertambah pada kadar yang betul, yang akan diawasi oleh pakar obstretik anda.

Makanlah ikan-ikan yang sesuai
Pakar-pakar secara amnya mencadangkan wanita hamil dan kanak-kanak di bawah 16 tahun supaya tidak makan ikan jerung, ikan todak atau mersuji kerana mungkin ia mengandungi tahap merkuri yang tidak selamat. Anda juga perlu elakkan ikan yang memakan di dasar seperti ikan duri kerana mungkin mereka makan bahan pencemar.

Mereka juga menasihatkan wanita hamil dan menyusu, dan mereka yang bercadang untuk hamil, supaya makan tidak lebih daripada empat biji tin tuna bersaiz sederhana atau dua keping stik tuna segar dalam seminggu. Nasihat ini adalah berdasarkan dua biji tin bersaiz sederhana dengan berat bersih 140g setin dan stik tuna segar yang mempunyai berat 40g apabila dimasak atau 170g semasa mentah. Anda juga boleh memilih sardin, ikan bilis dan makerel (selalunya dalam hidangan ikan bakar) kerana ikan-ikan yang lebih kecil ini juga mempunyai kandungan minyak yang tinggi).

Ikan mengandungi protin, mineral, vitamin D dan asid lemak omega-3 yang tidak akan dibekalkan kepada bayi anda jika anda langsung tidak mengambil ikan. Dapatkan maklumat lebih lanjut mengenai faedah ikan untuk pembesaran bayi anda dan bagaimana mendapatkan keseimbangan ikan yang sesuai dalam diet anda.

Sesetengah makanan adalah paling tidak sesuai
Semasa kehamilan, anda perlu elakkan daripada mengambil:

  • Makanan laut mentah seperti tiram atau sushi.

  • Kerang yang terdapat dalam laksa dan kway teow goreng sepatutnya direbus terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam makanan tersebut, tetapi anda perlu memberitahu penjual untuk tidak memasukkannya dalam laksa itu sebab anda tidak tahu sama ada ia dimasak dengan betul atau tidak.

  • Bahan makanan stimbot yang tidak dimasak sepenuhnya. Pastikan supnya dididihkan setiap kali bahan baru ditambah terutamanya kerang-kerangan, daging dan telur.

  • Keju dengan kulit ari yang putih dan "bercendawan" seperti Brie dan Camembert, dan keju berjaring biru seperti Stilton. Semua keju ini mungkin mengandungi listeria iaitu bakteria yang boleh membahayakan bayi anda.
  • Pate, daging kurang masak, ayam itik dan telur (masaklah semua daging sehingga tidak terdapat bahagian merah jambu dan masaklah telur sehingga ia keras). Semua ini adalah sumber bakteria yang boleh membahayakan bayi anda.

  • Hati dan produk hati (pate, sosej hati) perlu dielakkan sebab mungkin semua itu mengandungi bentuk retinol vitamin A dalam jumlah yang tinggi dan ini tidak baik untuk bayi anda yang sedang membesar.

  • Sesetengah wanita disarankan supaya mengelakkan daripada mengambil kekacang dan makanan yang mengandungi kekacang. Jika anda, suami anda atau mana-mana anak-anak anda yang lain (jika ada) mempunyai sejarah alahan seperti demam alergiasma atau ekzema, mengelakkan kekacang semasa kehamilan dan penyusuan boleh mengurangkan peluang bayi anda untuk mendapat alahan kekacang yang serius.

  • Ramai wanita memilih untuk mengelakkan atau mengurangkan minuman beralkohol semasa kehamilan. Minum alkohol terlalu banyak akan menyebabkan kecacatan fizikal, kehilangan upaya belajar dan masalah emosi dalam kanak-kanak, jadi ramai pakar mencadangkan supaya anda jangan mengambil alkohol langsung semasa anda hamil.
Jika anda mahu minum alkohol semasa kehamilan, pakar mencadangkan supaya anda minum tidak lebih daripada satu atau dua unit alkohol, tidak lebih daripada sekali atau dua kali seminggu dan jangan minum sehingga mabuk.

Anda juga mungkin mahu mengurangkan pengambilan kafein. Ini mungkin mudah bagi wanita yang tiada selera dengan kafein semasa trimester pertama mereka tetapi ini tidak bermakna ia berlaku pada semua orang. Kenapa kafein merupakan satu masalah? Kajian telah menunjukkan kaitan mengambil lebih daripada 300mg kafein dalam satu hari dengan peningkatan risiko keguguran dan berat kelahiran yang rendah dan satu kajian telah menunjukkan kaitan pengambilan kafein dalam tahap rendah dengan keguguran. Untuk keselamatan, anda boleh ambil tidak lebih daripada tiga cawan kopi segera, tiga cawan kopi keras, enam cawan teh atau lapan tin kola sehari. Anda juga mungkin mahu lebih berhati-hati dan mengurangkan lagi pengambilan kafein atau bertukar ke minuman panas dan kola tanpa kafein.

Ambil vitamin-mineral tambahan antenatal yang sesuai
Dalam sebuah dunia yang ideal – bebas dari mabuk hamil atau makanan yang tidak disukai – diet seimbang adalah apa yang wanita hamil perlukan. Tetapi dalam dunia nyata, vitamin-mineral tambahan antenatal adalah satu jaminan untuk membantu anda memenuhi keperluan nutrien anda. Tanya kepada doktor anda sama ada anda perlu mengambil vitamin tambahan atau tidak.

Asid folik adalah satu tambahan yang penting untuk diambil sebelum anda hamil – dan pada tiga bulan pertama atau lebih semasa kehamilan. Kekurangan vitamin B ini telah dikaitkan dengan kecacatan tiub saraf pada bayi seperti spina bifida. Positive Parenting, program pendidikan pakar yang ditubuhkan oleh Persatuan Pediatrik Malaysia menekankan bahawa asid folik tambahan perlu diambil untuk mencegah kecacatan kelahiran. Anda boleh dapatkan preskripsi daripada doktor anda.

Sesetengah pakar mencadangkan supaya anda mengambil makanan tambahan yang mengandungi 10 mcg Vitamin D setiap hari. Jika anda orang Asia dan anda memakai pakaian tertutup anda mungkin lebih berisiko untuk mengalami kekurangan Vitamin D. Berjumpalah dengan doktor anda untuk nasihat.

Semasa kehamilan, sesetengah wanita perlu mengambil zat besi tambahan. Tahap zat besi akan diperiksa berkala semasa kehamilan anda dan doktor anda akan menasihatkan anda mengenai keperluan anda.

Jika anda adalah seorang vegetarian yang ketat, mempunyai penyakit seperti diabetis, diabetis kehamilanpraeklampsia atau anemia atau jika anda mempunyai sejarah berat kelahiran yang rendah, berbincanglah dengan doktor anda mengenai makanan tambahan khas yang anda perlukan.

Ingatlah bahawa jumlah yang lebih banyak tidak selalunya lebih baik: Vitamin A tambahan yang mengandungi retinol, bentuk vitamin A berasaskan haiwan, boleh menjadi toksik kepada bayi dalam kandungan jika diambil dalam kuantiti yang banyak. Vitamin A jenis karotin berasaskan tumbuhan adalah selamat untuk kehamilan. Dos yang tinggi bagi kebanyakan vitamin dan mineral boleh membahayakan bayi anda yang sedang membesar.



Jangan berdiet
Berdiet semasa kehamilan mungkin berbahaya kepada anda dan bayi anda yang sedang membesar. Sesetengah diet boleh menyebabkan anda kekurangan zat besi, asid folik, dan vitamin dan mineral penting yang lain. Ingatlah bahawa pertambahan berat badan adalah salah satu tanda positif bagi kehamilan yang sihat.

Wanita yang sempurna makan dan menambahkan berat badan dengan baik cenderung mendapat bayi yang sihat. Jadi, jika anda mengambil makanan segar, berkhasiat dan menambahkan berat badan, elok relaks saja. Anda memang sepatutnya menjadi lebih besar!

Jika anda terlebih berat badan, anda boleh mengubahsuai diet anda, mengurangkan makanan ringan dan melakukan senaman (berjumpa dengan doktor anda dahulu). Kajian menunjukkan bahawa dalam keadaan ini, ia adalah selamat untuk tidak menambahkan atau mengurangkan berat badan semasa kehamilan anda kerana simpanan lemak badan anda akan membekalkan kalori yang secukupnya kepada bayi anda.

Tambahkan berat badan secara perlahan
Penambahan berat badan berbeza di kalangan individu dan bergantung kepada banyak faktor. Walaupun berat anda akan diambil ketika anda berjumpa dengan doktor anda, ingatlah bahawa tiada bukti penambahan berat badan memberi kesan kepada kesihatan bayi anda.

Purata tambahan berat badan semasa kehamilan adalah di antara lapan kilo dan 15 kilo. Tumpukan kepada pengambilan diet yang sihat: banyak karbohidrat, banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, protin dalam jumlah sederhana dan lemak dan gula dalam jumlah sedikit.

Apabila berat badan anda bertambah, jumlah pertambahan juga adalah penting. Ramai wanita hanya menambah sedikit berat badan semasa trimester pertama dan akan meningkat secara berterusan, dengan jumlah paling banyak diletakkan pada trimester ketiga semasa bayi sedang giat membesar.

Makan hidangan kecil setiap beberapa jam
Walaupun anda tidak lapar, kemungkinan bayi anda berasa lapar, jadi cuba makan setiap empat jam. Dan jika mabuk hamil, tidak suka makanan tertentu, pedih hulu hati atau ketakcernaan membuatkan anda sukar untuk makan, anda boleh cuba mengambil lima atau enam hidangan kecil daripada hidangan yang lebih besar untuk memudahkan badan anda menerima makanan.

Ingatlah bahawa bayi anda yang sedang membesar kerap memerlukan zat makanan, jadi jangan tinggalkan apa-apa santapan.

Makanan tak sesuai kadang-kala adalah OK
Anda tidak perlu meninggalkan semua makanan kegemaran anda disebabkan kehamilan anda. Tetapi makanan dan snek yang diproses dan pencuci mulut yang manis seelok-eloknya bukanlah makanan utama dalam diet anda. Jadi untuk snek, cuba makan buah pisang berbanding dengan ais krim atau sorbet beku buah-buahan berbanding dengan cendol. Tetapi jangan rasa bersalah jika anda hanya makan biskut kadang-kala. Nikmatilah setiap gigitan!

sumber : http://www.babycenter.com.my/a1029322/diet-untuk-kehamilan-yang-sihat#ixzz2JteHHKBk

Perkembangan Bayi Saya - hamil 16 minggu

Saiz bayi anda sekarang lebih kurang sebiji avokado (panjang dari mercu kepala ke punggung sekitar 5 inci / 11.6 sentimeter dan berat sekitar 4 auns / 100 gram). Dalam tiga minggu ke hadapan ini ia membesar secara memecut, menambahkan beratnya dua kali ganda dan panjangnya beberapa inci. 

Di dalam atau di luar rahim, bayi merupakan mahluk yang suka bermain. Bayi anda mungkin telah menjumpai mainan pertamanya - tali pusat - yang dia suka menarik dan mencekau. Kadangkala ia akan menggenggamnya begitu kuat menyebabkan jumlah oksigen yang lalu masuk berkurangan, tapi jangan khuatir - dia tidak memegangnya terlalu lama untuk memudaratkan. Sistem peredaran dan trek kencing sudah berfungsi sepenuhnya, dan dia menyedut masuk dan mengeluarkan cecair amnion melalui paru-parunya. 

Kadangkala, apabila anda bergerak secara serta-merta, anda akan terasa sakit sedikit di sisi anda. Ligamen-ligamen di kedua belah uterus anda dan dinding pelvis sedang meregang ketika bayi anda membesar. Anda sudah tentu merasakan sakit-sakit ringan, tetapi sekiranya ia berlanjutan atau bertambah kuat, beritahu doktor anda. 

Kami mempunyai panduan untuk memastikan anda makan secara sihat di tahap kehamilan anda seterusnya. 

• Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam kandungan. Muka surat-muka surat di bahagian ini disediakan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim. 

sumber dari : http://www.babycenter.com.my/a1044261/perkembangan-fetus---hamil-16-minggu#ixzz2JtdLqe00

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright 2009 - Born With Nothing | Death With Everything - is proudly copied by herself..hahaha :D
Visit her at Friendster and also Myspace